Aanmelden
U bent al klant ?
:

:


Wachtwoord vergeten ?
Account aanmaken
academy
Onze winkels
Onze geschiedenis
Newsletter
Videos
brochures
Jobs
faq
Home > Schleiper Academy > Aquarelpapier gemaakt van katoenvezels...
Welk aquarelpapier kiezen ?
Aquarelpapier gemaakt van katoenvezels …
Aquarelpapier wordt gemaakt van katoen, van cellulose (vezels van planten of bomen) of van een combinatie van beide. Papier gemaakt van katoen is van de allerhoogste kwaliteit en uiterst duurzaam, aangezien katoen geen lignine bevat. Dit type papier wordt meestal geproduceerd op een traditionele rondvorm (ook cilindervorm genoemd).

Cellulose wordt gebruikt voor papier van gemiddelde kwaliteit, voor studies, schetsen en studenten. De lignine in plantenvezels heeft de neiging om na verloop van tijd af te breken en te verzuren, wat kan leiden tot vergeling. Als preventieve maatregel wordt niet-katoenpapier gebufferd met een base (meestal calciumcarbonaat) om de zuurgraad te neutraliseren, zodat het als zuurvrij kan worden beschouwd.

Papier gemaakt van 100% katoen is zeer gegeerd door aquarellisten. Het wordt gewaardeerd om zijn absorptievermogen: katoenvezels zijn zeer resistent en garanderen een grote elasticiteit wanneer het papier vochtig wordt gemaakt.
Deel SCHLEIPER Academy met uw vrienden:
Katoen: uitzonderlijk sterk!
Katoenvezels
De katoenplant is een kleine eenjarige struik van 1 tot 1,50 m hoog. Hij wordt gekweekt in de warmere delen van Amerika, Afrika, Azië en zelfs Europa (Spanje). Katoenvezels komen uit de zaden en worden linters genoemd. De opbrengst van katoenvezel is slechts 0,05 ton/ha/jaar.

Deze vezel wordt gebruikt voor zijn goede fysieke en mechanische eigenschappen. Katoenlinters meten 2 tot 5 mm en zijn 18 μm breed. Katoenvezels worden gebruikt voor luxepapier, net als linnen en hennep. Ze worden ook gebruikt voor bankbiljetten. Hierbij is de bestendigheid tegen vouwen is de grote troef.

De betere aquarelpapieren worden gemaakt van katoenvezels. Vrijwel altijd wordt hierbij gebruik gemaakt van de traditionele rondvorm (cilindervorm).
Papier van 100% katoen
Aquarelpapier wordt gemaakt van natuurlijke vezels, voornamelijk katoenvezels. Bij voorkeur worden jonge katoenbloemen (of linters) gebruikt vanwege de fijnheid en lengte van hun vezels.

Ze geven het papier deze eigenschappen:
• mechanische weerstand (tegen scheuren, breken, enz.)
• een hoog absorptievermogen
• een aangenaam aanvoelende textuur

Een laatste niet te onderschatten voordeel van katoen:
het is smetteloos wit!
De witheid van het papier is natuurlijk en wordt verkregen zonder optische witmakers.

Wat is het voordeel? Je werken vergelen niet, de kleuren blijven fris, zelfs na ettelijke jaren (terwijl de anti-vergelende eigenschappen van optische witmakers na verloop van tijd afnemen...)! Ideaal voor werken waarbij gebruik gemaakt wordt van uitsparingen (of reserves) en de kleur van het papier een wezenlijke rol speelt.
Het aquarelpapier moet voldoende absorberend zijn om de verf te stabiliseren, maar niet dermate absorberend dat de kleur dof wordt. Sizing biedt een zekere weerstand tegen water, zodat de verf niet te diep in het papier intrekt en gedeeltelijk op het oppervlak rust.

Aquarelpapier kan intern, extern of middels een combinatie van beide gelijmd worden. Hierbij worden gelatine, zetmeel of een synthetische lijm zoals Alkyl Ketene Dimer gebruikt. Intern lijmen bestaat uit het toevoegen van het cellulose aan het water/pulp-mengsel voordat het papier wordt gemaakt. Bij extern lijmen (ook wel kuiplijmen genoemd) worden de gevormde vellen papier door een gelatinebad gehaald.

Papier dat zowel extern als intern gelijmd werd, is beter bestand tegen aanzienlijke hoeveelheden vocht. Deze papiersoorten zijn ideaal als er gebruik gemaakt wordt van maskeertechnieken.

De betere aquarelpapieren worden gemaakt van katoenvezels. Vrijwel altijd wordt hierbij gebruik gemaakt van de traditionele rondvorm (cilindervorm).
Arches Papier 100% katoen
Deel SCHLEIPER Academy met uw vrienden:
x
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie