Belgisch linnen : De beste kwaliteit ter wereld
Claessens produceert vooral schilderdoek uit vlas. Dat biedt de beste kwaliteit en is veruit het duurzaamst. Natuurlijk werken we ook met de andere materialen. Alle doeken krijgen trouwens dezelfde zorgvuldige, ambachtelijke behandeling.
PRODUCTIESTAPPEN
Als het doek bij nv Claessens aankomt, is het nog ruw en onbewerkt. We controleren het meteen minutieus op eventuele weeffoutjes. Abnormaal dikke draden en knobbeltjes worden nauwgezet weggewerkt.
Wij brengen altijd 2 lagen synthetische lijm aan. Ieder laag wordt gedroogd in een warme lucht oven. Afhankelijk van het soort doek, maken we ons eigen olie, acryl of tempera verven.

Productie van olieverfdoek

Voor een olie doek wordt zink wit verf, gebonden met lijnolie, gebruikt als grondlaag. De verf wordt op het gelijmde doek aangebracht aan de hand van 2 'messen'. Nadien wordt het doek geschuurd en wordt een toplaag aangebracht op basis van titanium wit. Opnieuw aan de hand van 2 messen maar dit keer ook gerold. Zo creeëren we de typische Claessens olie doeken. Na het aanbrengen van de eerste laag wordt het doek voor 3 dagen in een droogruimte gehangen waar het op natuurlijke wijze droogt. Dubbel geprimede doeken ondergaan nogmaals hetzelfde proces. Wanneer de top laag is aangebracht, wordt het doek voor een verdere 10 dagen in de droogruimte opgehangen.

Productie van universele schilderdoeken

Universeel geprepareerde doeken worden 2 maal bewerkt met een verf op basis van acryl. Dit met enkel 1 mes en niet gerold. Omdat zowel de basis- als top laag watergebasseerd zijn, worden deze doeken gedroogd in een warme lucht oven waar het water sneller kan verdampen.

Productie van brede doeken

We hebben de mogelijkheid linnen doeken tot 4m20 breed en 40m lang te maken. Deze worden nog steeds met de hand gemaakt en op bestelling.
Afgewerkte doeken worden nog een laatste keer gecontroleerd op fouten en worden dan op 10m rollen gestockeerd. Hier worden de rollen verpakt in kartonnen kokers of dozen voor verscheping naar de klant.
VIDEOS
Productieproces van vroeger tot nu
Productie van doeken ‘how do they do it’
explore
Belgisch linnen

Doek per meter

made in Belgium universele coating
S06*

bespannen spieraam -

doek 100% belgisch linnen

Schleiper Museum - bespannen spieraam - doek 100% belgisch linnen super-fijne - fijne - medium - grove korrel universeel bereid 26 verschillende formaten S40*****H*
coating voor olieverf 25 verschillende formaten S40*****U*
Penselen Acrylverf Aquarel Belgisch linnen Pastel Technisch tekenen Penseelstift Met POSCA tekenen Studiomeubilair Gravure, Kunstdruk en monotype Digitale print