Aanmelden
U bent al klant ?
:

:


Wachtwoord vergeten ?
Account aanmaken
alles over inlijstingen
Restauratie
Videos
Onze winkels
Onze geschiedenis
Lijsten > Alles over inlijstingen > Inlijsten achter glas
Inlijsten achter glas
Kwetsbare werken

Acryl- en olieverf zijn duurzame materialen, die meestal op doek of paneel gebruikt worden. Bovendien wordt er normaliter een vernislaag aangebracht. Extra bescherming is overbodig.
Pastel, houtskool, potlood en aquarel daarentegen, worden voornamelijk gebruikt in combinatie met erg fragiele materialen: zijde, papier, karton… Het is raadzaam deze werken extra te beschermen door ze achter glas te plaatsen.
Men moet de juiste glassoort kiezen, opteren voor zuurvrij materiaal en het werk hermetisch afsluiten. De lijst wordt hermetisch afgesloten door een dubbele omzoming.

• De eerste omzoming sluit het onderwerp in tussen het montagekarton en het glas.
• De tweede dient om de naad aan de rugzijde van de lijst af te dichten.

Soms, bv. bij pastels, moet rechtstreeks contact tussen het kunstwerk en het glas vermeden worden. Om dit probleem op te vangen, creëert men een luchtlaag door middel van een klein latje of afstandstrip. Deze techniek heet de Engelse methode (fig. 1). De meest voorkomende werkwijze evenwel, is deze met passe-partout (fig. 3).

fig. 1 - Engelse methode

1 - Lijst
2 - Latje
3 & 4 - Dubbele omzoming
5 - Luchtlaag
6 - Montagekarton
7 - Kunstwerk
8 - Glas
9 - Rug
fig. 2 - Engelse methode - detail

• De eerste omzoming sluit het onderwerp in tussen het montagekarton en het glas.
• De tweede dicht de naad aan de rugzijde van de lijst af.
fig. 3 - Methode met passe-partout

1 - Lijst
2 - Passe-partout
3 & 4 - Dubbele omzoming
5 - Luchtlaag
6 - Montagekarton
7 - Kunstwerk
8 - Glas
9 - Rug

fig. 4 - Methode met passe-partout - detail

• De eerste omzoming sluit het onderwerp in tussen het montagekarton en het glas.
• De tweede dicht de naad aan de rugzijde van de lijst af.
Het vastzetten van het werk: drie verschillende technieken

Het werk kan op drie verschillende manieren in de lijst worden vastgezet.

A. OMBOORDEN

1 - Gravure
2 - Passe-partout
3 - Het werk wordt vastgezet tegen de passe-partout

Het werk wordt opgespannen door het met behulp van kleef­band, dat vrij is van houtvezels, op de passe-partout of het montagekarton te bevestigen. Bij de fabrica­ge van de plakband wordt rekening gehouden met recent onderzoek naar het verouderings­proces van cellulosevezels (Test BAM -Az. 3.3/8352/90 : na verloop van tijd evolueert de zuurt­graad van een pH van 8,7 naar 8,4)

1 - Gravure
4 - Het werk wordt vastgezet tegen de passe-partout
5 - Montagekarton

Door te omboorden, kan een werk volledig vlak op­ge­span­nen worden. Het resultaat oogt bijzon­der goed, hetgeen verklaart waarom deze techniek zoveel succes kent en door zo wat elke lijstenmaker wordt toegepast.

Let wel : om te voorkomen dat het werk na ver­loop van tijd toch zou welven, moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden : De vochtigheidsgraad dient tussen 45 en 55% te blijven, de temperatuur moet op ongeveer 20° C gehouden worden, en de aanwezigheid in de onmiddellijke omgeving van het werk van warmtebronnen of fel licht dient koste wat het kost vermeden te worden.
B. MAROUFLEREN

De enige methode die garandeert dat het werk vlak blijft, is het maroufleren.Bij deze methode wordt het werk langs de rugzijde ingesmeerd met een spe­ciale lijm en op het montagekarton gekleefd. De lijm is permanent en het werk kan later niet meer verwijderd worden.

Deze techniek wordt enkel toegepast als omboorden uit­gesloten is. We denken hierbij aan foto’s, kalk­papier en enkele synthe­tische materialen. In al deze gevallen is maroufleren de enige manier om de werken volledig op te spannen en mooi te pre­sen­teren.

Er bestaan lijmen waarbij het mogelijk blijft om het werk achteraf opnieuw van het montagekarton te verwijderen. Professionele restaurateurs gebruiken ze voor kunstwerken die absoluut in hun originele staat bewaard moeten blijven.
C.  “VRIJ” INLIJSTEN

Om waardevolle en fragiele kunst­werken voor een lange tijd te beschermen, zonder dat er iets aan hun originele staat gewijzigd wordt, gebruikt men de methode van het “vrij” inlijsten. Men legt het werk in de lijst zonder het echt vast te maken, en houdt het op z’n plaats met eindjes gegomd papier. Deze worden omgeplooid of door inkepingen in de kartonnen ondergrond gestoken.

1 - Het gegomd papier wordt omgeplooid of door inkepingen in het montagekarton gestoken.
2 - Gravure
3 - Montagekarton

Om het werk uit de lijst te halen volstaat het de eindjes papier door te snijden. De papiersnippers zijn gemakkelijk te verwijderen en laten geen sporen na. Qua presentatie is het resultaat niet altijd bevredigend aangezien het werk de neiging vertoont te welven.

1 - Het gegomd papier wordt omgeplooid of door inkepingen in het montagekarton gestoken.
2 - Gravure
3 - Montagekarton
x
Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie